Avtor: sbg Objavljeno: 1. 01. 2009

Nedelja Svetega pisma

Na pobudo biblicistov so slovenski škofje razglasili Nedeljo Svetega pisma in določili, da bo to zadnja nedelja v januarju.
(SSŠ 6, Ljubljana 1989, 81)

Prvič smo nedeljo obhajali v januarju 1990.

Gradivo (mašna berila in molitev) je pripravil pobudnik biblicist prof. dr. France Rozman.

 

Nekaj misli:

1.
Nedelja svetega pisma je vedno blizu spomina spreobrnjenja apostola Pavla in sklepa molitvenega tedna za edinost kristjanov. In vse se lepo dopolnjuje. Apostol Pavel je rasel ob Svetem pismu in ga s svojimi pismi soustvarjal. In - ker imamo vsi kristjani isto Sveto pismo, tudi ista Pavlova pisma, nas to že povezuje med seboj, je prispevek k ekumenizmu, k delu za edinost kristjanov. Tudi novi slovenski prevod Svetega pisma je ekumenski, isti za vse krščanske Cerkve. Zato se Bogu zahvaljujemo za Sveto pismo. Nedeljo Svetega pisma so razglasili naši škofje na pobudo biblicistov in jo obhajamo vsako leto na zadnjo nedeljo v januarju.

Je praznik vseh tistih, ki bogato ponujajo Božjo besedo: z razlago pri maši, na misijonih po župnijah in na duhovnih vajah v verskem tisku in verskih oddajah. Je zahvala za nov prevod z opombami, uvodi in drugimi pripomočki pri Svetopisemski družbi Slovenije. Je spodbuda, da bi vzeli v roke priročnike o Svetem pismu, ki jih izdajajo Ognjišče, Družina, Mohorjeva družba in drugi, ali šli na romanje v svetopisemske kraje s Komisariatom za Sveto deželo, da bi se pridružili svetopisemskim skupinam po župnijah, ali pa Slovenskemu bibličnemu gibanju, ki izdaja biblično revijo Božja beseda danes, prireja srečanja, dopisni tečaj in predavanja po župnijah - o Svetem pismu.

Nedelja Svetega pisma naj bo zahvala za Gospodov dar, da nam "razlaga pismo", prav kakor je praznik Svetega Rešnjega telesa zahvala za dar, da nam "lomi kruh", Misel iz nove evharistične molitve pri mašah za različne potrebe nas postavi pred Emavs, pred učenca, ki sta prepoznala Jezusa - po lomljenju kruha pred učenca, ki sta se vprašala tudi v našem imenu: Ali ni najino srce gorelo v nama, ko nama je po poti govoril in odpiral Pisma? Naj tudi nedelja Svetega pisma pomaga: da ne bi ostajali brezbrižni, da bi tudi naše srce zagorelo, da bi prepoznavali Jezusa in globoko zajeli iz odprtih zakladov Svetega pisma!

 


2.
V drugem berilu za nedeljo Svetega pisma apostol Pavel očetovsko spodbuja Timoteja: "Že od otroštva poznaš Sveto pismo in to ti more po veri v Jezusa Kristusa dati modrost, ki pelje v rešitev. Vse Pismo je navdihnjeno od Boga in koristno za poučevanje, svarjenje, za poboljševanje in vzgojo v pravičnosti, da bi bil Božji človek popoln in pripravljen za vsako dobro delo." (2 Tim 3,14-17). Sveto pismo tudi mi spoznavamo že od otroštva: iz Svetega pisma s slikami, pri verouku, iz pripovedi starejših.

Poznanje lahko še poglabljamo: pri vsaki maši so berila iz Svetega pisma, pridige, misijoni, duhovne vaje, verski tisk, oddaje na nekaterih radijskih in televizijskih postajah skušajo približati Božjo besedo, da bi postala "svetilka mojim nogam, luč moji stezi" (Ps 119,105). Toliki se trudijo za bogato ponudbo. Besedilo Svetega pisma nam je dostopno v več izdajah: Svetopisemska družba Slovenije je že v drugo izdala Slovenski standardni prevod iz leta 1996 z opombami, uvodi in drugimi pripomočki, pa še dve novi izdaji: osnovno in žepno; izdala je Sveto pismo za otroke, zemljevide svetopisemskih krajev, plakate idr., posreduje izdaje in priročnike v tujih jezikih in ponuja svetopisemsko razstavo. Tudi številne naše založbe, kot npr. Ognjišče, Mohorjeva, Družina, DZS idr., izdajajo priročnike in knjige o Svetem pismu za otroke, mladino in odrasle. Svetopisemske skupine po mnogih župnijah že desetletja zbirajo in spodbujajo vse, ki hočejo brati in razumeti Božjo knjigo, ki hočejo po njej tudi živeti. Prav tako tudi številna duhovna gibanja. Komisariat za Sveto deželo za vse, ki bi radi "brali peti evangelij", pripravlja romanja v svetopisemske kraje v Izraelu, Egiptu in Jordaniji. Slovensko biblično gibanje izdaja biblično revijo Božja beseda danes, knjižico Družinski rožni venec s stavki iz Svetega pisma, prireja srečanja, duhovne vikende, ponuja svetopisemske tečaje in predavanja po župnijah, lahko tudi ob razstavi, in katoliški dopisni biblični tečaj.

V evangeliju po Luku beremo: ...neka žena iz množice je rekla: "Blagor telesu, ki te je nosilo, in prsim, ki so te dojile!" On pa je rekel: "Še bolj blagor tistim, ki Božjo besedo poslušajo in se po njej ravnajo." (Lk 11,27-28) Te besede že tisočletja dolgo navdihujejo molivce in krščanske mislece, po naših samostanih in župniščih, po hišah in stanovanjih, po letoviščih in študentskih sobicah, so te besede vir moči in vztrajnosti tistim, ki vsak dan zajemajo iz bogatega studenca Božje besede.