Preskoči na vsebino


Nedelja Svetega pisma 2011

Vsako leto na zadnjo nedeljo v januarju, letos, 30. januarja 2011, že dvaindvajsetič.

V letu 2011 obhajamo nedeljo Svetega pisma 30. januarja. Zaznamuje jo Leto krščanske dobrodelnosti in solidarnosti 2010-11 Pastoralno leto poteka pod geslom: NosĂte bremena drug drugemu (Gal 6,2) - - - - -

Pozdravljeni ob nedelji Svetega pisma! Letošnji plakat je v znamenju leta dobrodelnosti in solidarnosti. Zavedamo se, da vsa dobrota izvira od Boga, ki je ljubezen sama. Ne potrebujemo mnogo listanja po Svetem pismu, da naletimo na Njegovo besedo, ki jo zastavlja v prid ubogim, odrinjenim, brezpravnim. Za njihove pravice in povrnitev odvzetega dostojanstva si prizadeva Postava, zanje se izpostavljajo preroki, in končno se z njimi poistoveti sam Jezus Kristus: Kar koli ste storili enemu od teh mojih najmanjših bratov, ste meni storili (Mt 25,40).

Da bi se mogli v to, za naš današnji čas tako aktualno besedo, plodovito poglabljati, je privilegiran prostor biblična skupina. Tiste, ki jo že imate v župniji, vabimo, da vztrajate in v njej odkrivate Božjo besedo po branju, molku, iskanju, razlagi, podeljevanju, molitvi, dejavnosti €Ś Tisti, ki se še odločate, da bi jo ustanovili, se opogumite za ta daleč vodeči korak. Vabimo voditelje in člane bibličnih skupin, da priredite na dekanijski ali meddekanijski ravni kakšno srečanje bibličnih skupin Biblične skupine Koprske škofije se zdaj že tradicionalno srečujejo na svetopisemsko nedeljo v splošno zadovoljstvo in obogatitev vseh. Svetopisemski maraton z vsaj poldnevnim zaporednim branjem Svetega pisma je tudi bogato duhovno doživetje.

s. Snežna Večko

- - - - -

- Škofija Koper, Vipava. Na svetopisemsko nedeljo, 30. januarja 2011, ob 15. uri, bo v Vipavi srečanje bibličnih skupin iz vse škofije - letos na Škofijski gimnaziji. Škof dr. Jurij Bizjak bo predaval na temo: Duhovna dela v Svetem pismu. Vabljeni.

- - - - -

Kje je privilegiran prostor in čas, kjer bi z občestvom vernih podoživljali ta izkustva? Prvenstveno v homiliji pri samem svetem bogoslužju. Kot odlično nadaljevanje in poglobitev pa se izkazuje biblična skupina. Božji besedi gre njen lastni prostor in čas, da jo negujemo, iščemo njen pomen, jo udejanjamo v življenju.

Če potrebujete nasvete glede metod izvajanja srečanj biblične skupine, vam je lahko v pomoč kaj iz te literature:

- Pastoralni pogovori 36(2007) 4, Sveto pismo in družina; zlasti članek Delo s Svetim pismom v skupinah (str. 122-134), ki je del članka z istim naslovom mag. Klausa Einspielerja iz knjige K. Einspieler, J. Marketz, J. Merkač (izd.), Sveto pismo - knjiga življenja, Celovec - Ljubljana - Dunaj: Mohorjeva 1996 (knjiga je žal pošla).

- Cerkev v sedanjem svetu 31(1997) 1-2 (posvečena vzgoji za Sveto pismo in delu z njim)

- Cerkev v sedanjem svetu 41(2007) 2 (posvečena vzgoji za Sveto pismo in delu z njim).

Lahko se obrnete tudi na s. Snežno Večko ( e-naslov)

Izvajamo: svetopisemska predavanja po župnijah in Katoliški dopisni svetopisemski tečaj, 28 enot po pošti. [Predstavljen tukaj.]

Prirejamo: svetopisemsko razstavo po župnijah in ob njej lahko izvedemo nekaj svetopisemskih večerov (kar je lahko tudi priložnost za nastanek nove biblične skupine v župniji).

Izdajamo: revijo Božja beseda danes , [delno predstavljena na spletu], z rubriko Božja beseda za vsak dan.

Nudimo: knjižico Bog govori svojim otrokom (otroški govorici prirejeni odlomki Svetega pisma s primernimi ilustracijami; brezplačno za prvoobhajance, a s spodbudo za prostovoljne prispevke) in knjižico škofa dr. Jožefa Smeja, Družinski rožni venec s svetopisemskimi odlomki.

Vsa naročila in vprašanja na naslov: SBG, Poljanska 2, 1000 Ljubljana | tel.: 01/431-42-78 in 02/25-24-472 ali 031-359-560

Sicer je na voljo gradivo za bogoslužje.

Prejšnja nedelja Svetega pisma je bila v evharističnem letu 2010, še prej pa je bila v Pavlovem letu 2009. Prispevki ob nekaterih prejšnjih nedeljah Svetega pisma (od 2001 do 2008) pa so v arhivu.