Preskoči na vsebino


Nedelja Svetega pisma 2012

Vsako leto na zadnjo nedeljo v januarju, letos 29. januarja 2012 že triindvajsetič.

23. nedelja Svetega pisma letos poteka pod naslovom

Nova evangelizacija

Dvignite svoje glave: glejte, vaše odrešenje se približuje (antifona pri hvalnicah na sveti večer) Srečanje:

- Škofija Koper, Vipava. Na svetopisemsko nedeljo, 29. januarja 2012, bo v Vipavi na Škofijski gimnaziji ob 15. uri srečanje bibličnih skupin iz vse škofije. Škof dr. Jurij Bizjak bo predaval na temo: "Pravičnost v dejanjih in besedah in mislih". Vabljeni.

Pismo predsednice SBG

Pozdravljeni ob nedelji Svetega pisma!

V letošnjem letu si v Cerkvi na Slovenskem prizadevamo, da bi prišli do močnejše osebne vere, do osebnega srečanja s Kristusom kot Odrešenikom, kar bi se naj odražalo v medsebojni krščanski ljubezni. Zato sestavljavci delovnega osnutka Pastoralnega načrta na prvem mestu imenujejo Sveto pismo €“ temelj vsega oznanjevanja in pastoralnega delovanja Cerkve. Med prednostne naloge pri oznanjevanju pa na prvo mesto postavljajo sledeče: Skrbno se bomo zavzeli za poučevanje v veri in pričevanje o Božji ljubezni, ki se nam je razodela v Jezusu Kristusu, ter za prebujanje osebnega odgovora nanjo (kerigma in mistagogija). Cilj vsega delovanja je osebna pripadnost Jezusu Odrešeniku in upodobitev po njem v vsakdanjem življenju in v poslanstvu v Cerkvi.

Tako se v redni kot novi evangelizaciji Sveto pismo izkazuje kot naša prva referenca. V njem Cerkev spoznava samo sebe v svojem zakramentalnem bistvu kakor tudi v hierarhični sestavi in poslanstvu. Pri tem prepoznavanju in delovanju imajo neprecenljivo vlogo mala občestva. V njih bodo ljudje z nemirno in obremenjeno intimo ter moralno bolečino našli varen prostor za izpoved in dobrohotno pomoč. Takšno malo občestvo je poleg drugih obstoječih skupin tudi biblična skupina. Hvala Bogu, v Cerkvi na Slovenskem se pri prebiranju Božje besede in iskanju njenega navdiha zbira približno dvesto bibličnih skupin. Drugje številni prosijo zanje. Duhovnikom v pomoč pri vodenju se pripravljajo laiki v sklopu programa na Katehetsko pastoralni šoli. V pomoč smo vam tudi mi z vsebinami in metodologijo dela v biblični skupini.

Na nedeljo Svetega pisma se biblične skupine Koprske škofije zdaj že tradicionalno srečujejo na svetopisemskem popoldnevu v zadovoljstvo in obogatitev vseh. Vabimo tudi druge biblične skupine na srečanja na dekanijski ali meddekanijski ravni. Ali pa, da priredite Svetopisemski maraton z vsaj poldnevnim zaporednim branjem Svetega pisma.

Na voljo so tudi svetopisemske duhovne vaje pri Svetem duhu pri Škofji Loki (v Hiši kruha) ter v Kančevcih. Revija Božja beseda danes je namenjena globljemu spoznavanju Božje besede, po kateri vstopamo v tesnejši odnos z Jezusom Kristusom.

Pripravili smo plakat. Morebitni prostovoljni prispevek lahko nakažete na transakcijski račun pri Raiffeisen banki: SI56 2420 0900 4563 958. Bog povrni.

Pozdrav v Gospodu!

s. Snežna Večko predsednica SBG

Izvajamo: svetopisemska predavanja po župnijah in Katoliški dopisni svetopisemski tečaj, 28 enot po pošti. [Predstavljen tukaj.]

Izdajamo: revijo Božja beseda danes , [delno predstavljena na spletu] z liturgičnim koledarčkom za vse leto.

Nudimo: knjižico Bog govori svojim otrokom (otroški govorici prirejeni odlomki Svetega pisma s primernimi ilustracijami); knjižico škofa dr. Jožefa Smeja, Družinski rožni venec s svetopisemskimi odlomki; pomoč pri vodenju bibličnih skupin.

Sicer je na voljo gradivo za bogoslužje.

Prejšnja nedelja Svetega pisma je bila v letu krščanske dobrodelnosti in solidarnosti 2011 še prej pa v evharističnem letu 2010 in Pavlovem letu 2009. Prispevki ob nekaterih prejšnjih nedeljah Svetega pisma (od 2001 do 2008) pa so v arhivu.